Woonzorgcentrum Huis en Haard in Arnhem ondergaat momenteel een metamorfose. In twee fases wordt het markante gebouw compleet vernieuwd. Jasper van Dijke is als architect bij de nieuwbouw betrokken. “De grootste uitdaging? Het moest een modern, energieneutraal gebouw worden met nog meer verbinding met de omgeving.”

In Huis en Haard wonen straks mensen die zware zorg nodig hebben in woongroepen en is er ruimte voor bewoners die wel zelfstandig kunnen wonen maar waarvoor zorg dichtbij en snel geleverd kan worden. Van Dijke: “Wij zien in deze combinatie zeker een van de mogelijke invullingen van zorg in de toekomst. Immers, het is de wens van de overheid om wonen en zorg te scheiden. Inmiddels hebben we een aantal van deze projecten uitgevoerd en je ziet dat het werkt. De wens is om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen, en als dat niet kan, bied je op deze manier een vorm aan waarbij men een appartement kan huren en als service de zorg afneemt van de bijbehorende woonzorgvoorziening.”

Aanleunconstructie

De ontwikkelingen in de zorg laten niemand onberoerd en ook Van Dijke heeft er wel een mening over. “Ik denk dat mensen laten wonen in hun eigen omgeving goed is, maar vereenzaming ligt ook op de loer. De soort aanleunconstructie zoals wij die nu bij Huis en Haard hebben gekozen, heeft sociaal gezien ook voordelen. Mensen zijn automatisch dichtbij anderen en die verbinding komt dan gemakkelijker tot stand. Gelukkig zijn er inmiddels ook wel voorbeelden genoeg waarbij zorg is verweven in de stedelijke structuur. Het bevorderen van sociale cohesie is in de architectuur een basisvraag. Hoe kom je je buren tegen? Hoe bed je een gebouw in in zijn omgeving? In een zorggebouw is dat heel goed te realiseren, daar moet je zeker gebruik van maken.”

Bushalte

“Sociale cohesie stopt niet binnen een gebouw, ook met de buurt moet die verbinding er zijn”, zegt Van Dijke, om vervolgens direct concreet te worden. “Voorzieningen in het gebouw die door mensen uit de buurt gebruikt kunnen worden is daarvan een goed voorbeeld. Denk bijvoorbeeld aan een fysiotherapeut. Een van de ideeën die we in het landschapsplan hebben opgenomen is dat de looproute naar de bushalte via de tuin van Huis en Haard loopt. Voor de buurt een mogelijkheid om dichterbij het woonzorgcentrum te komen en voor de bewoners is het leuk dat er levendigheid in de tuin is.”

“Het energievraagstuk was een interessante uitdaging. In overleg met de aannemer hebben we een zowel technisch als esthetisch goed resultaat neergezet.”

Bijzonder aspect aan het project is natuurlijk de energie-ambitie. Duurzaamheid van een gebouw is te meten aan de hand een BREEAM-certificering. Voor Huis en Haard is BREEAM Very Good behaald, een prachtige score. “Het energievraagstuk was een interessante uitdaging. In overleg met de aannemer hebben we een zowel technisch als esthetisch goed resultaat neergezet. Nu de eerste fase is opgeleverd, merken we dat eigenlijk alle partijen erg enthousiast zijn en dat biedt mooie perspectieven voor de volgende fase,” aldus een tevreden architect.