In Rotterdam heeft Van Wijnen het voormalige klooster Huis ter Schie getransformeerd naar het Ben Oude NijHuis: een kleinschalige woonvorm voor ouderen met een (lichte) zorgvraag of dementie en een kleine beurs. Een mooi initiatief van Omroep MAX-directeur Jan Slagter: “We hebben verschillende panden bezocht en Huis ter Schie bleek het meest geschikt. Een historisch pand, midden in een woonwijk en met een prachtige tuin. Perfect voor wat wij voor ogen hadden”, aldus Jan Slagter.

Nadat Ben Oude Nijhuis in 2014 de problemen in verpleeghuizen aankaartte, nam Jan Slagter het besluit om zelf een kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie op te zetten. “Ik wil laten zien dat het kan. Dat je met het geld wat de overheid beschikbaar stelt, hele goede zorg kunt leveren.” De opening van het verpleeghuis, vernoemd naar Ben Oude Nijhuis, heeft afgelopen oktober plaatsgevonden.

Drie professionals per negen bewoners

Het Ben Oude NijHuis bestaat in totaal uit 57 appartementen, die verdeeld zijn over twee vleugels. De woonvleugel bestaat uit appartementen voor ouderen met een lichte zorgvraag. In de zorgvleugel is er ruimte voor 28 ouderen met dementie, met een zorgindicatie vanaf 5. “Aandacht is dan erg belangrijk. Je moet de mensen het gevoel kunnen geven dat zij zich in een vertrouwde omgeving bevinden, waarbij er vaste gezichten zijn”, vertelt Jan Slagter. “Wij leveren drie professionals op negen bewoners. Dat betekent dat mensen in het Ben Oude NijHuis nooit alleen hoeven te zitten, maar dat er ook tijd is om boodschappen met deze mensen te doen of om door de tuin te wandelen. Dat kan het welzijn alleen maar bevorderen.” In twee appartementen is er ruimte voor echtparen. Op deze manier kunnen zij samen blijven wonen, ook als één van de twee geen zorg nodig heeft.

Zorg leveren aan ouderen met de laagste inkomens, dat is het doel van het Ben Oude NijHuis. “De ouderen beschikken hoogstens over AOW en een klein aanvullend pensioen”, legt Jan Slagter uit. “Een vrouw die bij ons komt wonen heeft heel haar leven ieder dubbeltje moeten omdraaien. Ze kijkt er erg naar uit om straks een tuin te hebben, die heeft ze nooit gehad. De tuin van 3000m² zie ik als een enorme toegevoegde waarde op dit pand. Straks kunnen de mensen hier heerlijk rondlopen.”

Jong en oud komt samen

Het Ben Oude NijHuis is voorzien van een ruime zolder. Helaas gaat daar geen lift naartoe, dus was het niet geschikt om er appartementen voor ouderen te realiseren. In plaats daarvan kunnen studenten hier fijn wonen. Zij krijgen een appartement tegen een lage huur aangeboden. “De tegenprestatie is dat zij af en toe wat activiteiten verrichten in het Ben Oude NijHuis”, vertelt Jan Slagter. “Dat ze bijvoorbeeld de tuin helpen onderhouden of een leuke barbecue organiseren. Jong en oud wonen hier straks met elkaar. Ouderen blijven daardoor midden in de samenleving staan en jongeren ervaren hoe leuk het is om met ouderen te wonen en daar wat voor te doen.”

Opening Ben Oude NijHuis begin oktober

De transformatie is inmiddels afgerond en de bewoners hebben hun intrekt genomen. “De samenwerking met Van Wijnen was fantastisch. Zelf was ik ook regelmatig op de bouwplaats te vinden. Het is een hele prettige ervaring geweest en alles is volgens schema verlopen”, zegt Jan Slagter. “1 oktober zijn we officieel opengegaan. Een moment waar ik lange tijd naar uit heb gekeken. Nu kunnen we de kwaliteit van zorg leveren, die we voor ogen hadden.” Kijk voor meer informatie over het verpleeghuis op de website van het Ben Oude NijHuis.