Het Albert Schweitzer Ziekenhuis locatie Dordwijk, wil als ziekenhuis graag een onderdeel uitmaken van de stad en samenleving. Samenwerken, door de verhalen van de stad tot uiting te laten komen in en rond het gebouw en in de verschillende ruimtes op de afdeling. De visie van de architect, Ron Kanbier.

Rob Kanbier, architect bij KuiperCompagnons, werkt op verschillende schaalniveaus en met verschillende thematieken. De nadruk ligt op zorg gerelateerde projecten die mensgericht zijn en waarbij de gebouwen naadloos passen in lokale en stedenbouwkundige context. “Bouwen staat bij ons voor mensen. Die willen we blij en gelukkig maken.” Als bureau ontwerpt KuiperCompagnons alles zolang het maar stedelijk is. “Wij willen van het ASZ een icoon maken als karakteristiek element van de stad.”

Les in het ziekenhuis

Als je als bezoeker door het gebouw loopt ervaar je veel lichtinval van alle kanten, en heb je vanuit elke wachtruimte uitzicht op groen. Het geeft het gebouw een warme uitstraling die ver afstaat van de ‘klinische’ sfeer die in een ziekenhuis eerder zou verwachten. Daar is goed over nagedacht. Kanbier: “Het ziekenhuis is een plek waar veel mensen samenkomen. Met verschillende verwachtingen en emoties. We hebben veel lokale elementen in het gebouw toegepast. Van geveltjes tot gedichten en schilderijen. Elke ruimte ademt zo zijn eigen sfeer en stelt de aanwezige personen als vanzelf gerust.” Dat dit heel goed uitgevoerd is blijk wel uit de volgende anekdote. Op een dag liep er ineens een lagere schoolklas met hun leraar door het gebouw. Die bleek de geschiedenis van Dordrecht te vertellen aan de hand van de afbeeldingen in het ziekenhuis. “Het was erg regenachtig die dag dus in plaats van buiten door de regen te lopen werd de geschiedenisles in het ziekenhuis gegeven.” Ook in de routing door het ziekenhuis wordt met straatborden en afbeeldingen de juiste route aangeven. “Dat blijk in de praktijk het gemakkelijkste te onthouden.”

Alles draait om gezondheid

ASZ heeft een duidelijke visie: Gezondheid tijdens je hele leven, van baarmoeder tot graf. Een strategische visie die gericht is op de mens. Een plek waar je vertrouwen hebt in je behandeling, maar ook een plek waar je wilt werken. In de nieuwe situatie wordt bewust naar samenwerking gezocht. Kanbier: “Samenwerking met mensen uit de omgeving en gezondheidspartners die een aanvulling zijn.” ASZ wil als locatie focussen op hoogwaardige zorg en innovatie. “We willen een belangrijke rol in de omgeving spelen waar alles draait om gezondheid.”

Topscore

Tijdens de renovatie wordt gebruik gemaakt van het schuifpuzzel-principe. Kanbier: “We laten alle gebruikers intensief meedoen.” Er was een korte tijd tussen ontwerp en de daadwerkelijke bouw. “Dan moet je jezelf duidelijke vragen stellen. Hoe ga je om met tijd, meters en kosten? Door iedereen te laten doen waar hij het beste in is leg je innovaties tussen partijen in en profiteert iedereen.”

Er werd veel gebruik gemaakt van prefab, bijvoorbeeld bij de installatie van de badkamers. “Op die manier wordt bouwen assembleren.” Alle betrokken partijen kregen duidelijke taken mee. De architect zorgde voor het beeldkwaliteitsplan en de toolbox en zorgde voor een ruimtelijk functioneel plan voor alle gebruikers. De aannemer droeg zorg voor het technisch ontwerp, het prijzenboek en de standaardisatie van producten en uitvoering. Het ASZ was verantwoordelijk voor de coördinatie en de spelregels. Kanbier: “Door veelvuldig overleg en het continue monitoren van de vorderingen hielden we elkaar scherp.” En niet zonder resultaat; tijdens de oplevering waren er 0 punten van discussie. Een topscore.

Onderdeel van de stad

Het gebouw is ontworpen met een eenvoudige logistiek. Elk gebouw heeft stadselementen en alle thema’s uit de stad zijn verwerkt tot icoon die terug te vinden zijn op de bewegwijzeringsborden. De interne straten lopen zoveel mogelijk langs daglicht en zijn ingericht met natuursteen en hout-elementen. De nucleaire afdeling is bewust helder vormgegeven met heel veel daglicht. Dat heeft zo zijn voordelen. Kanbier: “Je kunt er eenvoudigweg niet verdwalen.” Er is een kleur die in het hele gebouw terugkomt; dat is de kleur paars. Op diverse plekken zijn inzetstukken in een afwijkende kleur geplaatst. Zo krijgt de vloer, na beschadigingen door de jaren heen, steeds meer karakter. Verder worden veel karakteristieke kleuren uit de binnenstad gebruikt. Kanbier: “Zo mengt het ziekenhuis zich met wat er in de stad gebeurt.”