Leestijd: 2 minuten
Te Koop
Voormalige kliniek voor ‘bleekneusjes’ in Rolde nu uitgelezen kans voor herontwikkeling
’t Ruige Velde, Rolde
door IJlien Havenaar in editie 5
Ggz-instelling Accare verkoopt in Rolde het kansrijke terrein ’t Ruige Velde met naast 2,5 hectare bebouwd terrein, ruim 18 hectare aan prachtig natuurgebied. Kansrijk, omdat de combinatie van bebouwing en natuur het terrein een unieke uitstraling en mogelijkheden geeft en omdat het bestemmingsplantechnisch een brede invulling kent.
De potentie van het terrein is groot. Dat vindt ook Paul van Nimwegen, adviseur vastgoed bij Accare. “Met maatschappelijke doeleinden als bestemmingsplan zijn er legio mogelijkheden. Dat strekt zich zelfs zover uit dat ook wonen met zorg onder de opties valt. In een eerder traject zijn we al met de gemeente om tafel gegaan. Er ligt een wijzigingsbevoegdheid klaar zodat de bestemming eenvoudig naar wonen met zorg kan worden gewijzigd. Natuurlijk,” voegt Van Nimwegen daaraan toe, “gelden hier ook kaders. Maar het plan toentertijd was 80 zorgappartementen met 1000 m2 voorzieningen en een maximaal bvo van 15.000 m2. Dat betekent dat er zelfs meer bouw mogelijk is dan er nu op staat.” Nog ambitieuzere plannen? “Er is zo veel mogelijk, de kans bestaat alleen dat de bestemmingsplanprocedure dan wat uitgebreider is”, aldus Van Nimwegen.
‘We verhuren een aantal gebouwen aan andere maatschappelijke organisaties, maar hebben flexibiliteit ingebouwd in de contracten.’
De instelling is al sinds 1938 gevestigd op ’t Ruige Veld. In vroeger tijden was het vooral een vakantiekolonie waar de zwakkere kinderen, bleekneusjes genoemd, uit de Randstad konden aansterken en profiteren van ‘de gezonde boschlucht’. Uiteindelijk is de kliniek doorontwikkeld tot een centrum voor jeugdpsychiatrie voor licht verstandelijk beperkten. De ontwikkelingen in behandelmethodes en de ambulantisering van de geestelijke gezondheidszorg in Nederland, heeft ertoe geleid dat ’t Ruige Veld sinds 2010 niet meer in gebruik is door Accare zelf. Van Nimwegen: “We verhuren een aantal gebouwen aan andere maatschappelijke organisaties, maar hebben flexibiliteit ingebouwd in de contracten. Wil een koper er voortvarend mee aan de slag dan kunnen de huurcontracten allemaal in 2018 beëindigd zijn.” Het terrein levend houden dus, maar wel met het oog op de toekomst gericht.
Accare biedt het terrein nu als een geheel aan, maar ook de losse verkoop van bouw- en boskavel zijn bespreekbaar. “Het bos biedt zijn toegevoegde waarde als een ontwikkelaar dat in de plannen ook op die manier meeneemt. Het is een prachtig stuk natuur met een uitgebreid palet aan diersoorten. Er is zelfs een dassenburcht op het terrein”, zegt Van Nimwegen. Het is tevens onderdeel van een ecologische hoofdstructuur, waardoor het een zekere bescherming vanuit de provincie geniet. “Wat je er ook doet, je moet het bosgebied als toegevoegde waarde zien voor je plan.”
Tientallen partijen hebben inmiddels informatie opgevraagd en Van Nimwegen heeft al een aantal bezichtigingen gehad en er staan de nodige in de planning. Ook hebben diverse zorgpartijen interesse getoond zich op het terrein te vestigen. Tot 7 juli kunnen partijen een plan met een bieding indienen. Na 7 juli bekijkt Accare, samen met ABZV uit Amsterdam welke interesse de markt heeft getoond en met welke partijen verder gesprekken gevoerd kunnen worden.