Het nieuwe Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg stond min of meer centraal op de voorjaarseditie van Zorgvastgoed.nl Op Reis. Twynstra Gudde was dit keer de gastheer van deze bijeenkomst in Amersfoort. ‘Welke rol speelt huisvesting in het nieuwe Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg’, was de vraag. Het antwoord kwam voor veel aanwezigen overigens niet als verrassing. “Het woord zorgvastgoed komt er niet één keer in voor.”

Arthur Sharadkhani en Jan-Luuk Hoff van Twynstra Gudde namen de Op Reisgangers mee door het nieuwe kwaliteitskader en de betekenis van de regels voor de vastgoed- en facilitaire organisatie. “Eigenlijk”, zo trapte Sharadkhani na het welkomstwoord van Dennis Christmas af, “is het aspect aandacht voor wooncomfort in het Kwaliteitskader naar zorgvastgoed te herleiden. Het belang van vastgoed wordt verder niet erkend. En slechts letterlijk een keer genoemd bij het puntje de gebouwde omgeving.” Hij zet daar zijn vraagtekens bij omdat juist een gezonde bedrijfsvoering bij een doordachte vastgoedsturing begint. “Het speelt een belangrijke rol bij de kwaliteit van de zorg en daarmee ook voor het aantrekken van nieuwe cliënten”, vulde Jan-Luuk Hoff hem aan. Hij gaf aan dat vastgoed ook de zachte kant van zorgkwaliteit beïnvloed. “Het comfort van het vastgoed heeft immers een direct effect op zowel de bewoners als het verzorgend personeel.”

Jan-Luuk Hoff

Tegelijkertijd is aldus Hoff vastgoedsturing ook van belang voor een gezonde bedrijfsvoering. “Denk aan kostenreductie door minder vierkantemetergebruik door ruimtedeling en nieuwe ruimtenormen.” Maar ook flexibiliteit door bijvoorbeeld huurcontracten en ruimten geschikt maken voor verschillende (zorg)activiteiten is een onderwerp waar het management mee aan de slag moet. “En tenslotte risicocontrole door middel van een veilige bouw, goede luchtkwaliteit en valpreventie.” Het tweetal pleitte ervoor dat in een herziening van het Kwaliteitskader deze punten een plek zouden krijgen.

Arthur Sharadkhani

‘Bij Tangenborgh ligt nadruk meer op het wonen en welzijn’

Na de presentatie van Arthur en Jan-Luuk kreeg Frank van der Linden, lid Raad van Bestuur van Zorggroep Tangenborgh de vloer. In aanvulling op de vorige sprekers zei hij het Kwaliteitskader een belangrijke stap te vinden op weg naar een betere zorg. Hij nam de aanwezigen vervolgens mee in de bedrijfsvoering van zijn organisatie. De Tangenborgh bezit twee PG-verpleeghuizen en 10 woonzorgcentra in Zuidoost Drenthe. “Wij hebben 700 verblijfplaatsen, 1000 wijkzorgklanten en bij ons werken 1600 medewerkers”, aldus Van der Linden. De nadruk bij Tangenborgh ligt meer op het wonen en welzijn en minder op verplegen. “Dat betekent bijvoorbeeld dat onze medewerkers niet in een uniform lopen. De gebouwen staan op mooie locaties. De aantrekkelijkheid”, zo voegde hij er aan toe, “van de gebouwen is belangrijk voor het aantrekken van nieuwe bewoners. Tegelijkertijd heeft het ook een ondersteunende functie voor bewoners. Het vastgoed zorgt voor rust, veiligheid en sfeer.” Voor medewerkers is het in zijn visie van belang dat het vastgoed logistiek goed in elkaar zit. “Het moet ook waarde hebben voor onze medewerkers. Ook als het gaat om technologische toepassingen vragen wij ons telkens af ‘hoe maken we het slim?’”

Frank van der Linden, lid Raad van Bestuur van Zorggroep Tangenborgh

De voorjaarseditie van Op Reis werd met een netwerkborrel afgesloten.