Nieuw Wonen met Zorg, dat is de werktitel van het nieuwste project van de stichting Publiek Geheim. Dit project, bestaande uit onder meer een boek, kennisbijeenkomsten en excursies, zoomt in op het zeer actuele vraagstuk van wonen in combinatie met zorg.

‘Zorg’ wordt daarbij breed gedefinieerd. Het gaat onder meer over hoe ouderen langer thuis kunnen wonen, hoe (voormalige) psychiatrische patiënten een plek kunnen krijgen in de buurt, over de opvang van nieuwkomers en de specifieke behoeften van krimpgebieden.

Het project zet een stip aan de horizon: het jaar 2040. Hoe wonen en (ver)zorgen wij dan, hoe financieren we dat, wat is de rol van de verschillende stakeholders, hoe ziet de weg daar naartoe eruit?

Koffietafelboek

Herfst vorig jaar bracht Publiek Geheim het boek Nieuw Wonenuit, over wonen op weg naar 2040. Dat koffietafelboek bevatte thematische hoofdstukken over onder meer de veranderende bevolkingssamenstelling, de trek naar de stad en verduurzaming, naast columns, fotoportretten van mensen in allerlei woonsituaties en schetsen van de historische ontwikkeling van aspecten van het wonen, zoals de keuken.

Besloten is een serie vervolgedities uit te brengen die telkens één deelthema van het wonen, of een combinatie met een ander thema, uitdiepen. Het concept is tegelijkertijd verbreed: behalve een boek komen er onder meer kennisbijeenkomsten, excursies en studiereizen rond het gekozen thema. Publiek Geheim kiest daarmee voor een rol als platform nu bestaande partijen, zoals woningcorporaties, zich niet of versnipperd met woonzorg bezighouden. Het platform wil trends en ontwikkelingen benoemen, oplossingsrichtingen aangeven en best practices belichten.

Publiek Geheim is oorspronkelijk een initiatief van communicatie- en designbureau Frissewind. Eerder verschenen afleveringen over onder meer de ecologische hoofdstructuur en coöperaties. De serie vertelt ‘verborgen verhalen’ (verrassende, verdiepende en minder bekende verhalen), op een onafhankelijke, verkennende, uitnodigende en toekomstgerichte manier, met gebruikmaking van journalistieke middelen.

Relatienetwerk

Als volgende thema is woonzorg gekozen. De stichting Publiek Geheim wil het onderwerp breed benaderen: wonen voor ouderen én wonen met zorgbehoefte.
 Onlangs was ere en eerste bijeenkomst waar onder andere Zorgvastgoed.nl aan deel nam. Deze bijeenkomst was bedoeld om input te vergaren voor het woonzorgproject. Deelnemers beantwoorden in twee rondes de volgende vragen:
Ronde 1: Welke trend zie je rond het thema woonzorg?

Partners kunnen meedoen aan expertmeetings, werkbezoeken en excursies, krijgen toegang tot het relatienetwerk van Publiek Geheim, kunnen het boek tegen gereduceerd tarief afnemen (desgewenst met eigen omslag), krijgen de beschikking over informatie en beeldmateriaal en over exposure voor hun eigen verhaal. Wie belangstelling heeft, wordt verzocht met een van onderstaande personen contact op te nemen. Stichting Publiek Geheim

Anneke Maessen T 020-5890460 E anneke.maessen@frissewind.nl

Theo van Oeffelt T 06-10919495 E theo@vanoeffelt.nl