Een duurzame toekomst voor de huidige verpleeg- en verzorgingshuizen (VVT’s) valt of staat met het visionaire vermogen, lef en doorzettingsvermogen van bestuurders en raden van toezicht. “Als zij echt willen en durven, dan komt er een kanteling.” Dat zegt Judy Braam van Energiesprong. Samen met José van der Loop heeft zij learning by doing vorm én inhoud gegeven aan het deelprogramma ‘T-HUIS vol Energie’. Over ‘deze reis’ en de resultaten hebben zij nu het boek ‘T-HUIS vol Energie: een duurzaam toekomstperspectief voor bestaande verpleeg- en verzorgingshuizen’ geschreven.

Aantrekkelijke plekken maken waar ouderen, wellicht samen met jongeren of andere op een plezierige manier wonen. Een nieuw aantrekkelijk alternatief voor het huidige traditionele verpleeg- en verzorgingshuis. “Dit laatste is een businessmodel dat eindig is”, vertelt Judy Braam. “Want de nieuwe generaties ouderen hebben andere behoeften en het voormalige financiële stelsel voor deze huizen is onbetaalbaar geworden. Het is daarom nu tijd voor een perspectief vanuit nieuwe businessmodellen.”

Volgens Judy Braam en José van der Loop is T-HUIS vol Energie zo’n nieuw model. “Het is gebaseerd op een visie waarin lange termijnbehoefte maar ook waarden en belangen van betrokkenen een plek hebben. Door toekomstige behoefte, waarden en belangen te verenigen krijg je iets aantrekkelijks voor iedereen. Niet voor de korte maar voor de lange termijn”, aldus Judy.

‘Het verzorgingshuis is straks geen verzorgingshuis, zorghuis of zorgvastgoed meer’

En dat iedereen, kan in hun ogen dus ook letterlijk iedereen zijn. Waar het huidige verpleeg- en verzorgingshuis nog beelden oproept van locaties waar ouderen hun laatste levensfase beleven, hebben Judy en José dynamische locaties voor ogen met meer diversiteit, reuring en verbinding met de rest van de omgeving. José van der Loop: “Dat zorgt voor een beter welzijn van de mensen die er wonen én komen en bevordert het levensplezier van de wijk- of dorpsgemeenschap.”

“Het verzorgingshuis”, vult Judy Braam haar aan, “is straks geen verzorgingshuis, zorghuis of zorgvastgoed meer. Door dat los te laten ontstaat er ruimte voor iets wat aantrekkelijk is voor bredere een doelgroep én voor de vastgoedeigenaar, dienstenaanbieders en  gemeenten. Het gaat dan ook niet meer om stenen of locatie maar het gaat over de plek en de beleving, de reuring, de betekenis die je neerzet.”

Andere bril

Om het bestaande los te laten moet volgens het tweetal een perspectief op iets nieuws in zicht zijn. Daarbij hoort dan de wil en het vermogen om hierop in te zetten en de huidige situatie om te vormen tot een nieuwe context. “Dat is moeilijk, maar op het moment dat men door een andere bril kan kijken blijkt er vaak toch veel mogelijk.” Ze hebben het afgelopen jaar echter ontdekt, dat heel veel afhangt van het visionaire vermogen in combinatie met lef en doorzettingsvermogen van bestuurders en raden van toezicht.

“Als zij het nieuwe perspectief kunnen zien, echt willen en durven, komt er een kanteling in Nederland. Maar daar is nog wel een weg voor nodig”, zegt José van de Loop. “We hebben veel mensen gesproken die dit perspectief aantrekkelijk vinden maar het doorbreken van het bestaande toch vaak lastig vinden. In onze visie ligt de sleutel naar de toegang tot de schat begraven bij de bestuurders en de raad van toezicht.”

Ze hebben daarom het boekje in eerste instantie gericht aan alle vernieuwende bestuurders en raden van toezicht van ouderenzorg organisaties en woningcorporaties. “Maar uiteraard ook bedoeld voor alle vernieuwers in deze organisaties, want zonder óók hen: geen vernieuwing. Wij hopen dat zij in het boekje inspiratie, verrassing, herkenning en onderbouwing vinden. Ik denk”, zegt Judy Braam, “dat als er één of meerdere schapen over de dam zijn de rest van Nederland zal volgen. Je zult ergens mooie voorbeelden moeten komen.” Overigens worden in het boek twee van deze ‘schapen’ in de vorm van een casus uitvoerig besproken.

Supertrots

Het tweetal is “supertrots” op het eindresultaat. “We hebben geprobeerd de verleidelijkheid die je met een T-HUIS vol Energie beoogt te laten afstralen in de vormgeving van het boek. Er gebeurt iets en er hang een sfeer van reuring en vernieuwing omheen. Uiteindelijk komt er pas beweging door het ook écht te gaan doen en fysieke voorbeelden te laten ontstaan in Nederland. We hopen dat dit boek één van de vele radertjes in het geheel is om mensen te verleiden het te gaan doen.”

Nieuwsgierig?

Nieuwsgierig naar het ‘T-Huis vol Energie, een duurzaam toekomstperspectief voor bestaande verpleeg- en verzorgingshuizen’? Klik hier naar de onlineversie: http://energiesprong.nl/zorg/files/2016/02/T-Huis-vol-Energie-2016-02-16.pdf