Gezinshuis De Bosk (jeugd- en pleegzorg) in het Friese Harkema breidt uit. Een deel van het benodigde geld zoekt De Bosk via kredietbemiddelaar NLInvesteert. NLInvesteert brengt ondernemers en investeerders bij elkaar en behartigt de belangen van beide partijen. Zelf heeft De Bosk al bijna zeven ton bij elkaar gebracht. Voor de laatste 100.000 euro werken zij nu samen met NLInvesteert.

Directeur Dirkjan Takke van NLInvesteert: “We verwachten veel belangstelling voor dit project. Wie meedoet krijgt een mooi rendement, en draagt tegelijk bij aan het welzijn van de jongeren die hier een onderkomen vinden. Deze vorm van financiering voor zorginstellingen is vrij nieuw. Op basis van de huidige zes cliënten van gezinshuis De Bosk is de exploitatie zeer rendabel opgezet en is er sprake van een gezonde financiële positie. De eigenaren investeren zelf 218.000 euro in het project”.

De laatste 100.000 euro waarbij NLInvesteert bemiddelt, is nodig voor de inrichting van de dagbestedingsruimte. Die richt zich op techniek en groen. Onder deskundige begeleiding mogen jongeren sleutelen aan auto’s of fietsen. “Het is werken naar vermogen van de cliënt”, zegt Henk de Graaf van Driestroomhuis De Bosk. In de afdeling Groen zijn cliënten werkzaam die onderhoudswerkzaamheden verrichten op eigen terrein en kleine projecten uitvoeren in de omliggende dorpen.

Wat betekent de nieuwbouw voor gezinshuis De Bosk?

  • Eerder stelde de Triodos-bank al 420.000 euro beschikbaar voor het nieuwbouwproject. Daarmee is een nieuw huis gebouwd naast het bestaande gezinshuis.
  • In het bestaande huis worden jongeren van 11-23 jaar opgevangen die niet meer thuis kunnen wonen. In de nieuwe woning wordt op de begane grond multidisciplinaire dagzorg aangeboden voor kinderen van 4-17 jaar met een beperking of een gedragsstoornis.
  • Op de eerste verdieping wordt woonruimte gemaakt voor een nieuw aanbod vanuit De Bosk: intensieve woonbegeleiding voor jongeren tussen 17 en 23 jaar die doorstromen vanuit het bestaande gezinshuis. Zo kunnen ze zich voorbereiden op zelfstandig wonen.

Bevorderen leefbaarheid in kleine dorpen

Wethouder Gerda Postma van Achtkarspelen: “Driestroomhuis De Bosk is een vernieuwende zorgaanbieder, gericht op het individu. Wat heeft iemand nodig, in plaats van: wat bieden wij. Als gemeente proberen we de zorg zoveel mogelijk in de thuissituatie aan te bieden. Het is fijn dat kinderen die extra zorg nodig hebben, in de buurt van hun familie opgevangen kunnen worden.” En over de rol van NLInvesteert: “Ik hoop dat er in de toekomst meer van dit soort initiatieven komen. Het is mooi als financierders deze rol op zich durven te nemen. Ik zie het als een vorm van crowdfunding. Het bevordert ook de leefbaarheid in kleine dorpen”.