In 2020 is er een tekort aan geschikte seniorenwoningen. Dat is de verwachting van meer dan de helft van gemeenten die deelnamen aan het onderzoek van de ANBO (Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen).

Aansluitend op het beleid van de rijksoverheid is de wens van veel ouderen langer thuis te blijven wonen, maar of de bestaande woningvoorraad daarvoor geschikt te maken valt, is wat een groot deel van de gemeenten niet inzichtelijk hebben. Ook geven vier op de tien gemeenten aan dat er nu al een tekort aan seniorenwoningen geconstateerd wordt.

De resultaten uit het onderzoek geven aanleiding tot zorgen. De ouderenorganisatie dringt aan op maatregelen. “Zoals het nu gaat, is het onhaalbaar. We sluiten verzorgingstehuizen, maar als er niet snel meer geschikte woningen komen, kunnen we ze straks weer openen,” aldus ANBO-directeur Liane de Haan (in het Algemeen Dagblad?).

Meer dan driekwart van de gemeenten neemt belemmeringen waar in de doorstroming van senioren naar meer geschikte woonvormen. Problemen met de verkoop van de bestaande woning, een betaalbare woning vinden en de beschikbaarheid van geschikte woningen liggen hieraan ten grondslag. Maar ook de senioren die het moeilijk vinden hun vertrouwde omgeving op te geven, ervaren hierdoor een drempel om daadwerkelijk actie te ondernemen. Om langer zelfstandig wonen tot een succes te maken moeten partijen op lokaal niveau intensief samenwerken.

Prestatieafspraken

Uit het onderzoek blijkt dat gemeenten en woningcorporaties dat vaak al doen: in drie kwart van de gevallen zijn er prestatieafspraken gemaakt over te behalen resultaten. Den Haan: “Maar met zorgaanbieders of met andere gemeenten of projectontwikkelaars worden door minder dan 20% van de gemeenten prestatieafspraken gemaakt. Daar moet de cultuuromslag dus nog plaatsvinden om de behoefte aan zorg en wonen te kunnen voorzien. Gezien de problematiek van langer zelfstandig wonen moeten gemeenten echt werk maken van deze doelgroep. Het zou goed zijn als minister Blok van wonen meer beleidsdruk zou uitoefenen om dit probleem te tackelen.”