Een inspirerende middag, interessant en veel van opgestoken. Zomaar wat reacties van de deelnemers van de eerste editie van ‘Zorgvastgoed.nl op reis’. Op donderdag 26 november werd de eerste themabijeenkomst gehouden. Gastheer was Marc Vieten, directeur van het Zorghotel De Kim in Noordwijk aan Zee. Centraal op deze middag stonden de  ‘Blue Zones’, oftewel de vijf gebieden in de wereld waar inwoners niet alleen ouder worden maar ook veel langer gezond blijven. “We moeten gewoon met elkaar een pilot starten.”

Onderzoek heeft uitgewezen dat vijf zones verspreid over de wereld overeenkomsten met elkaar hebben als het gaat om voeding, beweging, sociale verbanden en het hebben van weinig tot geen stress. Marc Vieten nam de deelnemers mee in de ins en outs van de blue zones. Daarna gingen de aanwezigen in twee groepen uiteen om te bezien welke aspecten in Nederland toepasbaar zouden zijn.

Eyeopener

“Ik had er vooraf nog nooit over gehoord”, zegt Arnoud Spitshoven van AS-Vastgoed. “Wat vanmiddag mijn eyeopener was s dat we het vaak over zorg hebben waardoor het gelijk weinig aantrekkelijk klinkt. Bijvoorbeeld een zorgboulevard klinkt al veel aangenamer dan een zorgplein. We moeten denk ik veel meer naar een andere terminologie.” Freek Lapré, onder andere partner bij Movinex bv sluit zich hierbij aan. “Ten eerste is de zorg in Nederland erg geïnstitutionaliseerd. Daarnaast is zorg een containerbegrip. In Amerika is er een duidelijk onderscheid tussen healthcare en social care. Er zijn luxe appartementen waar bewoners alle mogelijke service kunnen krijgen. Ze hebben het daar over daycare. Wij hier over dagbesteding. Dat is toch wel even wat anders.

Omgeving

Volgens Edvard van Luijn van Altera Vastgoed gaat het bij blue zones niet alleen om het gebouw maar vooral om de omgeving. “Die is zo bepalend voor het welbevinden van bewoners. Neem bijvoorbeeld wat de aanwezigheid van een grote binnentuin met bewoners doet.”  Sophieke Klaver van SK Projectadvies vindt het daarom van belang om bij planvorming rond zorginstellingen verschillende functies te creëren. “Ik denk aan gemengd wonen maar voorbeeld ook een basisschool. Denk meer in concepten en dan is blue zone een interessant concept.”

Blue zones centraal

Duidelijk is dat alle aanwezigen wel iets in de blue zones ziet. “Feitelijk zou je de principes die uit de blue zones naar voren komen telkens centraal moeten stellen”, wordt als voorzichtige conclusie na een middagje brainstormen door de aanwezigen getrokken.

“Ik vond het vooral een hele inspirerende middag”, zegt John Kester van Van Mierlo Bouw en Ontwikkeling. “Ik ben hier omdat naar toegekomen omdat wij met ons bedrijf met zorgprojecten aan de gang zijn. Dan is het goed om daar met andere professionals over van gedachten te wisselen. Dat heb ik gedaan. Het is een interessante groep met heel veel kennis.”

“ Eigenlijk”, merkt Sophieke Klaver op, “zouden we met elkaar een piliot van de grond moeten tillen. Gewoon ergens in het land een zorgvoorziening conform de principes van blue zones.”  Zij is niet de enige die dit zegt. Ook John Kester denkt dat pas met een daadwerkelijke uitvoering stappen kunnen worden gezegd. “En de kennis daarvoor is hier aanwezig. Ik zie veel kansen.”