“Wie met nieuwe zorgprojecten aan de gang gaat moet eens in een zorginstelling stage lopen en een dagje bewoner zijn. Pas dan kan je beleven voor wie je bouwt”, aldus Kees Veling, manager projecten bij de stichting Viattence. Viattence is onder meer eigenaar van het verpleeghuis Wendhorst in Heerde dat plaats gaat maken voor kleinschalige nieuwbouw in de vorm van een hofje. Veling hoopt dat begin 2018 de eerste bewoners de nieuwe behuizing van 56 woningen kunnen betrekken.

Het verpleeghuis Wendhorst in het Gelderse Heerde was in september de gastheer van de herfsteditie van Zorgvastgoed op reis. Deze bijeenkomst die geheel in het teken van duurzaam samenwerken stond was door Vitaal ZorgVast op touw gezet. Vitaal ZorgVast is dan ook nauw bij de nieuwbouwplannen betrokken.

Want op de plek van Wendhorst wordt het door ZorgVast ontwikkelde woonzorgconcept Mijn Buurtschap gerealiseerd. “Het klinkt als een open deur, maar met dit concept zorgen we voor een mensgerichte leef- en woonomgeving”, lichtte Jeroen Kingma, directeur van Vitaal ZorgVast toe. De plannen voor de nieuwbouw zien er dan ook uit als een hofje met doorsnee nieuwbouwwoningen. In de woningen gaan bewoners boven slapen en beneden wonen.

Evelien van Veen

“Elke bewoner krijgt zijn eigen kamer. Op de begane grond komt een gezamenlijke huiskamer”, vertelde Evelien van Veen van Van Veen Architecten en verantwoordelijk voor het ontwerp. Zij heeft dat gemaakt op basis van een programma van eisen dat door middel van bijeenkomsten met alle betrokkenen is opgesteld. “De huiskamer vormt het kloppende hart van de woningen. Hier wordt ook gekookt en gegeten maar ook diverse huiselijke activiteiten gedaan.”

Bijna net als thuis

‘Bijna net als thuis’ is de titel van de visie die Viattence heeft op toekomstbestendige ouderenzorg. Dat betekent aldus Kees Veling dat ‘wonen net als thuis’ centraal staat. “Tegen de  verzorgenden zeggen we ‘doe net als thuis’. Dit is voor de professionals best even wennen maar de bewoners hebben daar wel baat bij. Niet tegen de bewoners zeggen ‘zullen we thee zetten?’ maar ‘wie gaat er thee zetten?’”

Kees Veling

Veling hield de zaal voor dat de actieve betrokkenheid van mantelzorgers ook iets voor het ontwerp van het pand en voor ICT en domotica betekent. “Wie gaat naar welk toilet, welke kasten zijn toegankelijk voor mantelzorgers en vrijwilligers en wie eet waar? Al deze uitgangspunten zijn door Evelien in het ontwerp meegenomen.”

“Het concept van Vitaal ZorgVast sluit naadloos op onze visie aan”, benadrukte Veling. Het huidige verpleeghuis Wendhorst noemde hij een eiland in de wijk. “De nieuwbouw gaat veel meer een onderdeel zijn van de wijk. En door de stedenbouwkundige opzet kunnen we op termijn de gebouwen ook weer eenvoudig afstoten, mocht er ooit sprake zijn van verminderde vraag. De restwaarde van onze gebouwen is daardoor vele malen groter.”

Flexibiliteit

Die flexibiliteit maakte het volgens Michel van Oostvoorn voor NLII Apollo Zorgvastgoedfonds interessant om in de nieuwbouw te investeren. “Wij worden eigenaar van vastgoed. Met Stichting Viattence sluiten we een huurovereenkomst. Mocht, zoals Veling aangaf, de vraag voor deze woonvorm afnemen, wat zowel zij als wij niet verwachten, dan kunnen we het vastgoed eenvoudig transformeren naar eengezinswoningen”, aldus Van Oostvoorn.

Lars Drijvers

Volgens Lars Drijvers van Vitaal ZorgVast is vroegtijdige betrokkenheid van alle stakeholders “enorm belangrijk”.  “Want dan kan iedereen vanuit zijn eigen invalshoek en expertise kennis en ervaring inbrengen waardoor er uiteindelijk een zeer duurzaam complex ontstaat.”

Kijk voor meer informatie:

www.VitaalZorgvast.nl

www.viattence.nl

www.nlii.nl/fondsen/zorg-zvf