“Waar het om gaat is dat we met onze aanpak een compleet verouderd gebouw weer nieuw leven inblazen”, aldus Jan Strating, ontwikkelingsmanager bij AIG Careconcepts over de transformatie van het voormalige verpleeg- en verzorgingshuis Tabitha in Amsterdam in een modern woonzorggebouw. ‘Nieuw leven’ was dan ook niet voor niks het thema voor de februari-editie van ‘Zorgvastgoed op reis’.

De plek waar de kennisnetwerkbijeenkomst werd gehouden kon dan ook bijna niet mooier. Rosorum Residentie in Haarlem waar zo’n 40 deelnemers zich hadden verzameld, is zo’n gebouw dat na een heel leven als ziekenhuis nu als luxe wooncomplex voor ouderen door het leven gaat. Op het monumentale hoofdgebouw na zijn alle gebouwen gesloopt om plaats te maken voor de nieuwe en bijzonder gewilde woonwijk Deo Neo. Het uit 1889 stammende hoofdgebouw is zelfs volledig in oude glorie hersteld en voor bewoning door senioren geschikt gemaakt. Aan weerszijden van de voormalige kapel, die is omgetoverd tot een sfeervol restaurant voor de bewoners, zijn terrassen aangelegd met een  fraai uitzicht op de stadstuinen die het karakteristieke gebouw omringen.

Vier vestigingen

Op 1 mei 2014 hebben hier de eerste bewoners hun intrek genomen. Bart van Venrooij van AIG Careconcepts nam de aanwezigen door de gehele vernieuwing mee. Niet voor niets, want zijn bedrijf is immers een dochter van de Health Care Invest Group (HCI Group), een groep van bedrijven waartoe ook de particuliere woonzorgorganisatie Rosorum behoort. Rosorum telt inmiddels vier vestigingen. AIG Careconcepts houdt zich op zijn beurt vooral bezig met het ontwikkelen van zorgvastgoed en zorgconcepten. Het bedrijf is volgens Van Venrooij in de loop der jaren uitgegroeid tot een belangrijke partner van zorginstellingen, met name in de sectoren verpleging, verzorging en thuiszorg.

Jan Strating ging in zijn presentatie vooral in op de herontwikkeling van het voormalige verpleeg- en verzorgingshuis Tabitha aan de Ingenhouszhof in Amsterdam Oost. “We hebben dit plan”, hield Strating zijn gehoor voor, “in samenwerking met diverse partijen zoals zorgverlener Stichting Amsta en Amsterdam Stadsdeel Oost ontwikkeld. We gaan hier 80 intra- en extramurale zorgwoningen en circa 40 senioren- cq zorgappartementen realiseren.”  Het plan bestaat uit deels uit renovatie en deels uit sloop en nieuwbouw. “Er komt een slank en aantrekkelijk woongebouw voor ouderen uit de buurt. Maar ook een eigentijds gebouw dat door Stichting Amsta zal worden geëxploiteerd voor  diverse kwetsbare doelgroepen met een zorgvraag. Mensen die zelfstandig wonen, maar in een beschutte omgeving waar ze de benodigde ondersteuning kunnen krijgen.” Door een voortdurend tekort op de woningmarkt van de juiste producten zijn dergelijke transformaties volgens Strating in. “Je ziet ook dat beleggers dit segment in toenemende mate weten te vinden.”

Rekenkundige benadering

Dat is ook de ervaring van Paul Nelisse van Colliers International. Hij ging in zijn presentatie vooral in op de rekenkundige benadering van het nieuw leven inblazen van zorgvastgoed. “Hoe bepalen we de marktwaarde?” Hij nam de aanwezigen door het cijfermatige landschap mee aan de hand van een oud bejaardenhuis en een nieuw te bouwen woonzorgcomplex. Kijk voor zijn presentatie op zorgvastgoed.nl.

Bruisend onderkomen

Hélène Pattijn van Cocon Vastgoed hield op haar beurt een energiek verhaal over de transformatie van het AMSTELhuis in Amsterdam in een bruisend onderkomen voor ouderen. “Ik zag daar vroeger oudjes wegkwijnen”, herinnerde zij zich. “We hebben iets gerealiseerd waar zelfs ik zou willen wonen.” De standaardwoningen hebben een huiskamer met open keuken, een kleine slaapkamer en een badkamer die geschikt is voor ouderen. Het zijn kleine, maar aantrekkelijke woningen geworden waarbij het grand café op de begane grond de verbindende factor is geworden. “We noemen het de sociëteit waar ouderen elkaar ontmoeten en zij een hoop gezelligheid vinden. Men kan er vers eten en we hebben er ook een bibliotheek gemaakt. Wat je ziet is dat het ook mensen van buiten aantrekt. Het is een dynamische leefgemeenschap geworden.”