Het gaat in elk geval weer goed met Nederland   De Glazen koets staat weer in de opslag en het kabinet heeft de plannen bekend gemaakt. Bezuinigingen op verpleeghuis- en gehandicaptenzorg zijn geschrapt en er wordt structureel subsidie vrijgemaakt voor de veranderende zorgvraag. Nu maar hopen dat dit geldt ook terecht komt bij mensen en bedrijven die ondernemen.  We gaan dan afwachten.

Voor u ligt  in elk geval alweer het derde nummer van ons magazine. De diversiteit aan artikelen illustreert hoe breed het thema zorgvastgoed is. En vooral ook welke dynamiek de sector inmiddels kent.

Dat zorgvastgoed booming is onder het grote geld werd onlangs nog maar eens benadrukt met een verhaal op de voorpagina van het FD. Kwamen de beleggingen tot 2014 nooit boven de € 100 mln uit, in 2015 hebben commerciële partijen bijna € 350 mln in zorgvastgoed gestoken. En alleen al in het eerste halfjaar van 2016 € 241 mln zo heeft CBRE becijferd. Als we niet uitkijken ligt een varkenscyclus op de loer. Dit omdat er nu eenmaal enige tijd verloopt tussen het moment waarop tot een investering wordt besloten en het moment waarop die investering het aanbod gaat beïnvloeden. We gaan het meemaken.

Investeren in zorgvastgoed is niet voor niets het centrale thema van dit nummer. Vanuit commercieel maar vooral vanuit maatschappelijk perspectief. Geen politieke discussies over winstuitkeringen, de rol van de zorgverzekeraar of het nationaal zorgfonds. Maar aandacht voor de actuele trends, dagelijkse besognes en de spelers die geboeid zijn door het thema, daar wetenschap op bedrijven of als ondernemer hun verantwoordelijkheid nemen.

Wij wensen u veel lees plezier toe

Gerard Thaens &Kees Trimp