Volgens Van Rijn zorgt leegstand in zorgvastgoed niet voor dermate grote problemen dat zorginstellingen risico het lopen om failliet te gaan. Dat blijkt uit de antwoorden van de staatssecretaris op Kamervragen van de Kamerleden Mona Keijzer (CDA) en Carla Dik-Faber (CU).

Het kabinetsbeleid om ouderen langer thuis te laten wonen heeft als gevolg dat de lichte verzorging in rap tempo uit de intramurale zorg verdwijnt. Dit met verstrekkende gevolgen voor zorginstellingen die hierdoor in grote financiële problemen komen. Naar aanleiding van een peiling van adviesbureau Roland Berger onder 68 zorgbestuurders hebben de twee Kamerleden staatssecretaris Van Rijn om opheldering gevraagd.

Soep

In de visie  van de staatssecretaris wordt de soep niet zo heet gegeten. Hij baseert zich daarbij op de monitor Effecten langer thuis wonen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Hieruit zou immers blijken dat de sector goed om gaat met dit probleem. Zorgaanbieders zetten de vrijgekomen woonruimte bijvoorbeeld in voor andere cliëntgroepen, zwaardere zorg of particuliere huur. Risico’s op faillissement voorziet de NZa dan ook niet. “Bovendien staat de sector er in zijn geheel financieel goed voor”, schrijft Van Rijn.