Het zijn ouderwets euforische tijden. Zo blijkt uit een rondgang op de Provada begin juni. Er wordt in de wereld van het vastgoed weer volop zaken gedaan en optimisme viert hoogtij. En ook zorgvastgoed staat bij menig belegger en ontwikkelaar op het verlanglijstje.

Is het grote geld klaar voor de zorg? Dit schreven wij een paar maanden geleden op deze plaats. Wij constateerden dat er nog zeer traditioneel gekeken wordt naar de scheiding van verantwoordelijkheden en risico’s tussen exploitant en verhuurder. En ook dat er meer geld is dan interessante proposities om in te investeren. Dit alles met prijsstijging - lees rendementsdaling - tot gevolg. Marktwerking in optima forma, zou je zeggen. Maar schijn bedriegt.

Zorg en vastgoed hebben elkaar op de Provada in elk geval niet ontmoet.

Want, is de zorg wel klaar voor al die welwillende investeerders? Zorg en vastgoed hebben elkaar op de Provada in elk geval niet ontmoet. Daar zijn we tien jaar terug in de tijd, het ‘stenen tijdperk’. Voor innovatie en glans is veel meer wrijving en samenspel tussen vraag en aanbod nodig. En dus ook tussen het publieke domein en de private partijen, tussen zorgondernemer en belegger. Zorgvastgoed.nl wil echter niet te lang terugkijken. We helpen liever visie te ontwikkelen voor de toekomst. Een toekomst waarbinnen zorg- en vastgoedpartijen hun lange termijn verantwoordelijkheid kunnen nemen. En waar ‘waarde’ niet alleen in een bruto aanvangsrendement wordt uitgedrukt.

Ditmaal kijken we in het bijzonder in de “keuken” van de GGZ-sector.

In deze editie komen weer mensen aan het woord die daar een steentje aan bijdragen. Ditmaal kijken we in het bijzonder in de “keuken” van de GGZ-sector. Neem Jolande Tijhuis, voorzitter raad van bestuur Vincent van Gogh en Hans Hoepel, op interim basis directeur vastgoedontwikkeling bij GGz Centraal. Het tweetal staat voor dezelfde opgave: het drastisch verkleinen en herbestemmen van de vastgoedvoorraad. En beide instellingen zijn daar al jaren mee aan de slag. Ze vertellen in dit nummer op welke wijze ze daarmee bezig zijn.

Verder blikken we terug op de twee themabijeenkomsten die we eerder dit jaar samen met Colliers respectievelijk Twynstra Gudde hebben georganiseerd en presenteren we onze agenda voor de rest van het jaar.

Gerard Thaens, Kees Trimp Stichting Zorgvastgoed.nl