Het is voorjaar en het land van duizend bloemen bloeien lijkt opgeld te doen in de vastgoedsector. De woningmarkt is volop in beweging met 13% meer verkopen en de grootste prijsstijgingen in 8 jaar. Wist u dat de gemiddelde koopwoning 144% in waarde is gestegen in 20 jaar? Ook de winkel- en kantorenmarkt laten positieve cijfers zien met 20% respectievelijk 5% opnamestijging in 2015. Dynamiek genoeg in het commerciële vastgoed.

Er zijn nog relatief weinig transacties en is er sprake van een mismatch tussen vraag en aanbod

Zorgvastgoed laat zich ook niet onberoerd. Er worden prachtige plannen ontwikkeld en zorg- en marktpartijen weten elkaar steeds beter te vinden. Waarde ontstaat waar partijen de handen ineenslaan, dat bewijst het verhaal over het Zaans Medisch Centrum wel verderop in deze editie. Er wordt weer vooruitgekeken en meer gedacht in kansen dan bedreigingen. Maar nog steeds zijn er relatief weinig transacties en is er sprake van een mismatch tussen vraag en aanbod. Investeerders uit binnen- en buitenland staan klaar om voor miljarden in Nederlands zorgvastgoed te investeren, maar de gemiddelde zorginstelling krijgt geen nieuwbouwplan gefinancierd. Veel instellingen worstelen nog met hun vastgoedstrategie, hun leegstand (vooral in de GGZ en gehandicaptenzorg), het regionale zorgkantoor en de lokale ambtenaar ruimtelijke ordening, die weigert in te zien dat de wereld inmiddels veranderd is. Een sector dus met twee gezichten, maar wel met toekomst.

De toekomst van zorgvastgoed is iets waar mede-bestuurslid en lector Architecture in Health Masi Mohammadi zich dagelijks mee bezig houdt. Zij deelt in deze editie van Zorgvastgoed Magazine haar visie die kort is samen te vatten in de zin: gebouwen maak je voor mensen. Creativiteit, technologieën en het denken in duurzame waardecreatie spelen volgens haar een grote rol in de ontwikkeling van het zorgvastgoed.

In het zorgvastgoed geen snelle winsten of hoge rendementen (uitgezonderd de private partijen die alvast een aantal kansen weten te verzilveren). Maar wel een gedegen investering met een goed rendement en een zekere waardestijging. Minder conjunctuurgevoelig en maatschappelijk relevant. Het voorjaar komt eraan, de bloemen bloeien, we blijven positief!

Gerard Thaens, Kees Trimp
Stichting Zorgvastgoed.nl