Als je kijkt naar het aantal keer dat zorgvastgoed in het nieuws komt dan zijn we dit jaar goed begonnen. Vooral het thema ouderenzorg springt eruit. Het gaat beter in Nederland maar als je de verhalen over zorg moet geloven, lijkt het soms wel alsof we in een derde wereld land wonen. Bijzonder. Zeker omdat er steeds meer beleggers zijn die willen investeren in zorgvastgoed. Het geld klotst langzamerhand tot aan de plinten van het plafond. De rendementseisen dalen en de omzet groeit.

Ook in deze editie laten we weer mensen aan het woord die iets hebben met zorgvastgoed. Zoals het coververhaal met architect Margarette Neep. Plaats wonen met zorg letterlijk midden in de samenleving, zegt zij in het interview. En daarmee raakt ze feitelijk de kern waar het om gaat. We moeten zorg niet in een hoekje wegduwen. Wanneer we dat als vertrekpunt nemen krijgen we ook heel ander zorgvastgoed.

Van een geheel andere orde zijn de ontwikkelingen in de gezondheidscentra. Een groot deel van het werk dat medisch specialisten in ziekenhuizen verrichten, kan ook in gezondheidscentra worden gedaan. Dat leidt tot enorme besparingen en zorgt bovendien voor geweldige kansen voor de vastgoedmarkt. Directeur/eigenaar Eric Venghaus van Zorg Vastgoed Management (ZVM) is hiervan overtuigd en hoopt de komende vijf jaar naar eigen zeggen ‘minstens 250 miljoen euro’ te investeren. Hij legt uit hoe hij dat gaat doen. Kortom, samen met aandacht voor mooie projecten zijn we er weer in geslaagd om een mooi nummer te maken.

Namens de redactie wensen wij u veel leesplezier.

Kees Trimp en Gerard Thaens