Door Hans Ouwerkerk ‘Meer dan 5 procent rendement op zorgvastgoed is alleen mogelijk bij een doelgroep die boven modaal of meer verdient.’ En, ‘een zorgondernemer moet specifieke investeringen zelf betalen en binnen zijn exploitatie doorbelasten aan huurders’.  Het waren deze en nog veel meer stellingen die de aanwezigen bij de bijeenkomst ‘Rendement op zorgvastgoed’ in Amsterdam behoorlijk bezig wisten te houden. “Een goede inhoudelijke bijeenkomst”, aldus Kees Trimp van Zorgvastgoed.nl na afloop.

Het was de tweede ‘Zorgvastgoed.nl op reis’ in de reeks van bijeenkomsten die het platform op stapel heeft staan. Vorig jaar werd in Noordwijk aan Zee het spits afgebeten. Nu was Cordaan in het zorgcentrum De Buitenhof in Amsterdam gastheer voor de eerste aflevering in 2016. De belangstelling voor de bijeenkomst was groot. “Dat heeft enerzijds te maken met het feit dat we als platform aan het groeien zijn”, zegt Trimp. “Anderzijds spreekt dit thema  ‘rendement op zorgvastgoed’ natuurlijk ook aan.”

Matthie Joppe

Presentatie

Voordat de aanwezigen in groepjes uiteen gingen om zich over de stellingen te buigen, was er een plenaire presentatie van Mondria Advies. Michiel Mondria, Matthieu Joppe en Johannes Zondag benaderden het zorgvastgoed respectievelijk door de bril van de belegger, de zorgondernemer en de klant. Vanuit beleggersperspectief lijkt zorgvastgoed een interessante belegging, zo trapte Mondria af. “Het beleggen vereist daarentegen wel een specifieke benadering. Een belegger moet veel meer een partner in de ontwikkeling zijn dan alleen de partij die zorgvastgoed financieel mogelijk maakt. Een zorgaanbieder heeft ruimte nodig om een aantrekkelijk concept aan te kunnen bieden.” Om beleggingsrisico’s voor investeerders te beperken adviseert de directeur van Mondria Advies vooral niet te groot en te duur te bouwen en zorgen voor flexibiliteit. “Dus op het moment dat de zorgpartij uit het gebouw trekt de ruimtes als reguliere woningen kunnen worden gebouwd.”

Zorgondernemer

Na Michiel Mondria nam Matthieu Joppe de aanwezigen mee in de wereld van de zorgondernemer. Hij benadrukte dat de zorgondernemer geen vanzelfsprekende relatie heeft met huisvesting. “Het draait bij de zorgondernemer om de zorg en huisvesting moet die dienstverlening mogelijk maken. Het spreekt vanzelf”, zo voegde hij daar aan toe, “dat bij intensieve en complexe zorgvragen er meer een vanzelfsprekende relatie tussen zorg en huisvesting is. Al het is alleen al om het feit dat de ruimte geschikt moet zijn om er mensen met een zware zorgvraag in te kunnen laten verblijven. Een zorgondernemer kan verschillende rollen hebben. Zo kan hij huurder maar ook eigenaar van het vastgoed zijn.” Net als Mondria zou ook Joppe de relatie tussen een zorgorganisatie en belegger cq investeerder als een partnerschap willen beschrijven. “Een ondernemer kan niet alle risico’s nemen. Dus niet en zorg verlenen en ook nog verantwoordelijk zijn dat alle ruimtes verhuurd zijn.”

Klant

Johannes Zondag sloot de centrale presentatie af door via de bril van de klant naar het zorgvastgoed te kijken.  “Het gaat om de afwegingen die ouderen maken wanneer zij zorg nodig hebben, welke keuzes zij maken wanneer ze een zorgwoning gaan huren en wat dat voor gevolgen heeft op het besteedbaar inkomen”, zo schetste Zondag het speelveld. Zaken als locatie, voorzieningen, wensen van kinderen spelen daarbij nog een rol. Vervolgens liet hij aan de hand van een drietal rekenvoorbeelden zien, wat het hebben van vermogen in combinatie met de zorgvraag uiteindelijk  betekent voor het vrij besteedbaar inkomen.

Zo houdt bijvoorbeeld iemand met aow, een pensioen van € 500 en een vermogen van € 40.000, na aftrek van huur van de zorgwoning en uitgaven levensonderhoud en zorgpremie slechts € 115 over. En iemand met een aow en € 2.000 euro pensioen en € 150.000 op de bank komt zelfs maandelijks € 115 tekort. “In dit laatste geval is de indicatie van de zorgbehoefte zorg met verblijf en valt daarmee onder Wet langdurige zorg. In dit voorbeeld moet men € 2.300 per maand aan eigen bijdrage betalen.”

Volgens Zondag is het aan de zorginstellingen om een overzichtelijk aanbod te presenteren die is op de behoefte is afgestemd. “En ze moeten betaalbare pakketten ontwikkelen op het gebied van wonen in de combinatie wonen, welzijn en zorg.”

Na de presentaties gingen de aanwezigen in groepen uiteen. In de groepen bogen zij zich over verschillende stellingen. “Ik vond het zeer boeiende bijeenkomst”, vond John Kester van Van Mierlo Bouw & Ontwikkeling na afloop. “Het thema spreekt ook erg aan.” Dat vond ook Jaap de Voogd van Accolade Zorggroep. “Zeker omdat je ziet dat de belangstelling voor zorgvastgoed bij beleggers toeneemt dan is het belangrijk dat je inzicht in elkaars wereld krijgt.”

Na afloop is er tijd voor een borrel

ZorgID

De volgende bijeenkomst van ‘Zorgvastgoed.nl op reis’ staat voor donderdag 26 mei op het programma. Deze bijeenkomst wordt in samenwerking met ZorgID georganiseerd. Kijk voor het programma en aanmelden op www.zorgvastgoed.nl