De komende zeven jaar gaat Cordaan een groot deel van haar zorgvastgoed transformeren en verduurzamen. Inmiddels heeft de zorgorganisatie via een bijzondere uitvraagprocedure hiervoor een drietal consortia geselecteerd. “Samenwerking met en tussen de drie geselecteerde consortia staat straks centraal”, vertelt Noor Huitema adviseur van Copper8 en begeleider van de uitvraagprocedure.

Cordaan gaat met drie consortia voor een langjarige periode een raamovereenkomst aan. De drie geselecteerde consortia zijn DUET (bestaande uit Facillicon en Ucility), Dura Vermeer samen met Eneco en BBN Adviseurs en Care & Co (een samenwerkingsteam van Van Wijnen, Buro SBH, DGMR, Kuijpers en Bureau Ouderenzorg). De Zorgorganisatie Cordaan heeft meer dan 100 vestigingen en 2100 woningen in Amsterdam, Diemen, Huizen, Maartensdijk en Nieuw-Vennep.

De reden dat Cordaan kiest voor een raamovereenkomst met drie consortia is dat het daarmee optimaal wil profiteren van de kennis en kunde van de marktpartijen. Voortaan geeft Cordaan de consortia de ruimte om met behulp van de beschrijving van de ambities van Cordaan en het beschikbare budget, zelf de beste aanpak te bedenken voor de transformatie van een specifiek gebouw. “Dat vergt enerzijds durf en anderzijds de nodige transparantie van alle deelnemers in de samenwerking”, licht  Sophie Keulemans, adjunct directeur huisvesting namens Cordaan toe.  “Er ontstaat hierdoor ook meer ruimte voor innovatieve oplossingen en Cordaan kan zich meer focussen op haar kerntaak namelijk het aanbieden van kwalitatief hoogstaande zorg”, aldus Noor Huitema.

Kansdag

Het idee voor deze aanpak is min of meer ontstaan naar aanleiding van de zogenoemde Kansdag. Op deze dag, die door Energiesprong Zorgvastgoed in 2015 op touw was gezet, ontmoetten zorginstellingen en marktpartijen elkaar. “Cordaan was zelf aanwezig en heeft een aantal van de deelnemende consortia gevraagd deel te nemen aan hun uitvraagprocedure. En één van de aanbieders op de Kansdag, Care & Co, is nu ook één van de drie geselecteerde consortia”, vertelt Huitema die in opdracht van de zorgorganisatie het zogenoemde selectieproces heeft vormgegeven en begeleid. Daarnaast is Dura Vermeer geselecteerd die onderdeel is van een Kansdag consortium en samen met Eneco en Rodenburg de verduurzaming van het vastgoed van Amstelring voor haar rekening neemt. 

“De rol van opdrachtgever wordt een andere”

Overigens heeft Cordaan intern eerst wel de nodige slagen moeten maken. “De rol van opdrachtgever wordt een andere.” Voor de huisvesting heeft Cordaan een transformatieprogramma opgesteld met daarin de transformaties die tot en met 2022 uitgevoerd gaan worden. De uitvoering daarvan wordt straks in samenwerking met de drie geselecteerde consortia gerealiseerd. Het betekent”, benadrukt Huitema, “dat Cordaan niet zoals in het verleden gebeurde zelf alles tot achter de komma berekent en vastlegt maar de partijen de ruimte geeft om zelf hun beste aanpak te bedenken.”  

Marktconsultatie en ambities

Eind vorige jaar werden ontwikkelende bouwpartijen met ervaring in transformatieprojecten en affiniteit met de zorg opgeroepen deel te nemen aan een marktconsultatie. “Hier kwamen 34 partijen op af die wij hebben geïnformeerd over de aanpak.” Naar aanleiding van deze marktconsultatie hebben 25 partijen de Leidraad Voorlopige Selectie opgevraagd.

“Uiteindelijk”, vertelt Huitema, “hebben negen consortia zich daadwerkelijk ingeschreven. Deze inschrijvingen hebben we beoordeeld op basis van de ambities van Cordaan op het gebied van klantgerichtheid, veiligheid, duurzaamheid gekoppeld aan comfort en de wijze waarop consortia omgaan met uitdagingen in de zorgbouw.”

Deze exercitie leidde er toe dat vier consortia afvielen. De vijf overgebleven consortia gingen vervolgens met elkaar een zogenoemde dialoogfase in. “Dat betekende dat we het met hen over business modellen en samenwerking gingen hebben maar ook een casus behandelden. En dat was”, blikt zij er op terug, “voor iedereen best een spannende periode. Men zit dan toch plotseling met zijn concurrent aan tafel. Je ziet dat mensen dan vaak terugschieten in oude reflexen maar dat was hier niet het geval.  Je wordt als partij ook uitgedaagd in deze fase de lat hoger te leggen om de opdrachtgever te verrassen.”

“Met deze raamovereenkomst zijn de afspraken geborgd”

 

Op basis van de dialoogfase is een gunningskader opgesteld en zijn uiteindelijk de drie consortia geselecteerd en de raamovereenkomst is onlangs getekend. “Met deze raamovereenkomst zijn de afspraken geborgd. Door deze wijze van uitvragen met het streven naar ketensamenwerking tussen de partners, zal bij elk project de meest optimale aanpak worden gekozen. Vooral omdat de ambities van Cordaan telkens centraal staan. Dat betekent als het gaat om duurzaamheid dat er wellicht is uitgegaan van een label A- renovatie, maar als de partners bedenken ‘wat als we er nul op de meter van maken?’, dat daar ruimte voor is. Dát zal voor Cordaan de winst zijn van dit traject.”